dimecres, 22 de juliol de 2015

PROJECTE 28: ATENCIÓ MALALTIES INFECCIOSES

ATENCIÓ SANITÀRIA I SUPORT A PERSONES AMB MALALTIES INFECCIOSES VIH/SIDA I TUBERCULOSI

Andhra Pradesh, el territori on treballa la Fundació Vicenç Ferrer (FVF), és l'estat de l'Índia amb més infectats per VIH/SIDA (l'Índia és el tercer país del món en nombre total d'infectats). Per aquest motiu, des de l'any 1991 -quan els coneixements sobre el VIH/SIDA encara eren molt limitats-, la FVF desenvolupa un ambiciós programa de tractament i atenció a pacients amb malalties infeccioses. L'any 2006 va començar les seves activitats el centre especialitzat en VIH/SIDA de la FVF, establert a Bathalapalli, que ja és reconegut oficialment pel propi govern indi com l'hospital de referència de l'estat.

La superpoblació, la marcada desigualtat de gènere, la misèria i l'escàs desenvolupament cultural de gran part del territori són factors crítics a l'hora de convertir les infeccions de VIH/SIDA en un problema molt greu per la sanitat índia. La majoria d'aquestes infeccions es produeixen a causa de conductes sexuals de risc o s'associen amb els processos d'embaràs, part i lactància. Els treballadors itinerants, la migració laboral masculina i l'estesa pràctica de la prostitució per part de les viudes de malalts de VIH/SIDA, que sovint es troben sense recursos en morir el marit, són els principals grups de risc que faciliten l'extensió de la malaltia.

Així mateix, l'Índia és país del món amb una major incidència de la tubercolosi, i de fet aquesta és la principal causa de mortalitat dels propis malalts de VIH/SIDA. A causa de la desnutrició, la falta d'higiene i tractaments adequats i la duresa general de les condicions de vida d'una gran part de la població l'associació entre les dues malalties és tant usual com fatal pels malalts que les pateixen, esdevenint d'aquesta manera una complicació molt rellevant per la pròpia problemàtica del VIH/SIDA.

El programa d'ATENCIÓ SANITÀRIA I SUPORT A PERSONES AMB MALALTIES INFECCIOSES de la FVF busca millorar la qualitat de vida dels malalts per diferents vies: assegurant-los l'accés a una atenció sanitària especialitzada de qualitat, diagnòstics, fàrmacs i infraestructures adequades, oferint suport i seguiment als malalts i els seus familiars, facilitant programes nutricionals específics i, molt important també, desenvolupant una esforçada tasca de prevenció i sensiblització que té el doble objectiu de limitar l'extensió de la malaltia i combatre els prejudicis i les discriminacions dels que són objecte els malalts.

Malgrat que la problemàtica de les malalties infeccioses segueix sent molt important a l'Índia els resultats de l'actuació de al FVF en aquest terreny són evidents i han convertit aquest programa en el model a seguir per part del govern indi, que l'ha anat extenent progressivament al conjunt de la seva població. Algunes de les dades que subratllen l'eficàcia del programa són la dràstica reducció de la mortalitat dels malalts de VIH/SIDA (del 90% l'any 2004 al 14% d'avui en dia), de la transmissió vertical mare-fills (del 30% l'any 2003 al 6% el 2010) i de la prevalència de la infecció  (de l'1% l'any 2003 al 0'3% actual). Avui en dia la FVF cobreix l'atenció sanitària a més del 80% dels malalts de VIH/SIDA d'Andhra Pradesh (unes 10.000 persones). Així mateix, a partir de 2010 s'ha observat una reducció important en la xifra de noves infeccions, i és que dels 3.669 casos detectats durant el període 2007-08 s'ha passat a 1.999 casos en el període 2013-14.


El cost complet del projecte és una xifra molt impactant, 249.285'15 €, i els Indians hi col·laborarem amb 5.000 €, xifra corresponent a l'atenció sanitària i nutricional i el seguiment complet d'un total de 40 malalts al llarg d'un any.


PROJECTE FINALITZAT


Fotos: Carlos Mateo, Blanca Romañá, FVF.

Cap comentari:

Publica un comentari

Els Indians del guinardó ens hem dissolt: http://indiansguinardo.blogspot.com.es/2017/01/dissolucio-dels-indians-del-guinardo.html

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.